Wind- en waterdichte dakbedekking
Dakpannen vormen de toplaag van veel hellende daken. De ruwe of geglazuurde bakstenen rode of zwarte dakpannen, kantpannen en nokvorsten zorgen voor een wind- en waterdicht dak. In weer en wind krijgen pannendaken het vaak zwaar te verduren. Dat betekent dat het heel belangrijk is om de juiste dakpannen te gebruiken en om deze op de goede manier aan te brengen. Er zijn diverse types dakpannen en bij nieuwbouw is het vaak de architect die bepaald wat voor pannen er gebruikt worden. Hierbij dient een ontwerper of ontwikkelaar zich overigens ook te houden aan gemeentelijke richtlijnen in het kader van welstand. De uitstraling van een pand moet aansluiten bij de omgeving, zeker in nieuwbouwwijken wordt daar rekening mee gehouden. Het is dus zeker niet zo dat je zomaar zelf een willekeurige partij dakpannen kunt kopen om op het dak te leggen. Houd daar goed rekening mee. Bij het vervangen van kapotte of weggewaaide dakpannen ben je natuurlijk gebonden aan hetzelfde type en kleur dakpan. Ons advies is dan ook om voor calamiteiten altijd een aantal dakpannen op zolder of in de schuur te bewaren.
Veel om op te letten
Op de geïsoleerde dakplaten worden verticale tengellatten en horizontale panlatten aangebracht. De panlatten zijn de ophangpunten die de dakpannen op zijn plaats houden. Deze worden aan het dak verankerd met roestvaststalen panhaken. Het uitmeten van de houten latten is precisiewerk. De onderlinge afstand moet immers zo groot zijn dat de pannen elkaar goed overlappen. Dat zorgt namelijk voor de wind- en waterdichte dakbedekking. Sluiten de dakpannen niet goed op elkaar aan, hebben ze aan alle zijden onderling te weinig overlap of liggen ze niet goed vastgehaakt, dan is de kans op een lekkend dak of op stormschade aan het dak levensgroot.
Puzzelen voor professionals
Het dichtleggen van grote dakvlakken met pannen lijkt vanaf de grond gezien soms echt een kwestie van puzzelstukken aan elkaar leggen. Maar dit moet dus heel secuur gebeuren. En dat geldt eveneens voor de afwerking van pannendaken langs de dakranden, rond schoorstenen, dakramen en dakkapellen. Langs de buitenranden van een met pannen gedekt dak worden speciale kantpannen toegepast en op de nog worden de bovenste rijen dakpannen omsloten door speciale nokpannen, ook wel nokvorsten genoemd. Die worden in een speciale flexibele mortel vastgelegd. Voor een wind- en waterdichte afwerking langs dakramen, dakkapellen en schoorstenen worden loodslabben aangebracht. Lood laat zich immers makkelijk in elke vorm brengen, zodat het een homogeen geheel met het pannendak vormt.
Neem geen risico’s met dakpannen leggen
Als u toe bent aan een nieuw pannendak of als u uw huidige dak grondig wilt laten inspecteren (bijvoorbeeld na een flinke storm), neem dan contact met ons op. De vaklieden van Van Stiphout Dakbeheer zijn immers gespecialiseerd in het leggen van dakpannen op nieuwe daken en het vervangen van kapotte of losliggende dakpannen, kantpannen en nokvorsten. Uiteraard inspecteren wij daarbij ook meteen het dakbeschot, de panlatten, panhaken, slootslabben en de hemelwaterafvoeren. Nadat ons werk erop zit is uw dak weer tiptop in orde en u hoeft zelf geen halsbrekende toeren op dak uit te halen. Veilig en vertrouwd vakmanschap is ook in dit geval goud waard.