Klanten geven ons een 4,5 / 5
4.5/5
Klanten geven ons een 4,5 / 5
4.5/5
Schoorsteenlekkage heeft vaak nare gevolgen

Schoorsteenlekkage heeft vaak nare gevolgen

Bij een lekke schoorsteen kan het gaan om een lekkage van binnen of van buiten uit. Het rookkanaal binnenin de schoorsteen kan gescheurd zijn, waardoor rook terug in de woonvertrekken komt of er een schoorsteenbrand ontstaat. Maar ook de stenen buitenschil kan lek zijn en dat leidt weer tot insijpelend regenwater en vochtplekken in wanden of plafonds. Schoorsteenlekkage heeft hoe dan ook vervelende gevolgen. Van Stiphout Dakbeheer legt uit hoe u schoorsteenlekkage kunt voorkomen en wat wij in geval van een lekke schoorsteen voor u kunnen betekenen.

In- of uitwendige schoorsteenlekkage

Bij een lekkage in het rookkanaal ontstaat een brandgevaarlijke situatie. De hitte van de rookgassen kan immers in aanraking komen met het isolatiemateriaal dat buitenom het rookkanaal zit. Ook zal de schoorsteen minder goed trekken en dat is weer te merken aan een kachel of haard die minder warmte geeft en waar sprake is van een verhoogde concentratie koolmonoxide. Dat laatste is schadelijk voor de gezondheid en jaarlijks overlijden zelfs een aantal mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Bij elkaar opgeteld zijn dit al redenen genoeg om regelmatig uw schoorsteen te laten inspecteren. Veel verzekeraars stellen dat ook als eis in de polisvoorwaarden bij opstal- of brandverzekeringen voor woningen met kachels of een open haard. Bij een lek rookkanaal kan er door het oude rookkanaal een compleet nieuwe hittebestendige buis worden getrokken. Dit noemen we tuberen. Daarmee is het probleem op een adequate en veilige manier verholpen. Verder is het natuurlijk zaak om de schoorsteen ieder jaar net voor de kachel of haard in het najaar weer frequent aangaat, te laten vegen.

Via schoorsteeninspectie krijgen wij elk lek boven

Veel vaker dan interne lekkages komen wij in de praktijk echter schoorsteenlekkages tegen die van buitenaf zijn ontstaan. Meestal lekt het langs de loodslabben of komt er hemelwater via de kap van de schoorsteen of langs kapotte of poreuze bakstenen of voegen naar binnen, Bij een schoorsteeninspectie nemen onze specialisten alle onderdelen van een schoorsteen onder de loep. Op basis van een grondige inspectie leggen wij onze bevindingen en aanbevelingen aan u voor en geven ook meteen aan wat het onderhoud of de reparatie aan uw schoorsteen zal gaan kosten. Ook leggen wij u graag uit wat de voordelen zijn van het impregneren van de schoorsteen. Daarmee brengen we een extra beschermende laag aan op de buitenschil van de schoorsteen, waardoor de kans op een lekke schoorsteen nog kleiner wordt. Pas na akkoord op onze offerte gaan we het werk inplannen en uitvoeren, al zal dat bij een lekkage in eerste instantie sowieso een spoedreparatie zijn om het lek zo snel mogelijk te dichten en verdere schade te voorkomen. Daarvoor kunt u bij Van Stiphout Dakbeheer zelfs gebruikmaken van de 24/7 servicedienst.

Schoorsteenlekkage is vaak verzekeringswerk

Wist u overigens dat de reparatiekosten voor het verhelpen van een lekke schoorsteen meestal volledig door de verzekering wordt vergoed? Afhankelijk van bij welke maatschappij en hoe uw woning is verzekerd betaalt u vaak alleen een stukje eigen risico. De verzekeraar zal echter altijd wel om een offerte of factuur vragen als bewijs dat de schoorsteenlekkage door een gespecialiseerd bedrijf is uitgevoerd. Ook om die reden is het verstandig om ter voorkoming en reparatie van schoorsteenlekkage snel een afspraak te maken. Op de kwaliteit en service van Van Stiphout Dakbeheer kunt u immers altijd vertrouwen.

Met meer dan 25 jaar werkervaring zijn wij de specialist op het gebied van daken.

Bekijk meer artikelen

24-uurs service!

Of het nu gaat om losse dakbedekking, kapotte dakpannen of daklekkage. Van Stiphout Dakbeheer staat voor u klaar! Neem meteen contact met ons op.