Klanten geven ons een 4,6 / 5
4.6/5
Klanten geven ons een 4,6 / 5
4.6/5

De kunst van bitumen dakbedekking aanbrengen in De Meern

Locaties 

De kunst van bitumen dakbedekking aanbrengen in De Meern

Bij het maken van nieuwe platte daken of bij het repareren of vervangen van dakbedekking in De Meern op een plat dak wordt vaak gekozen voor bitumineuze dakbedekking, ook wel dakleer genoemd. Wat is dit precies voor materiaal, wat zijn de voordelen en hoe wordt bitumen op het dak aangebracht. Van Stiphout Dakbeheer legt het uit.

Betaalbaar en solide

Bitumen is een taaie en kleverige substantie die ontstaat bij de productie en verwerking van aardolie. Bitumineuze dakbedekking wordt op rollen geleverd. Bitumen heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld kunststof (pvc) dakbedekking. Het is op de eerste plaats aanzienlijk goedkoper in aanschaf en een stuk minder arbeidsintensief om aan te brengen. Ook op arbeidsloon kun je met een bitumen plat dak dus heel wat besparen.

Duurzaam in weer en wind

Naast het financiële voordeel is vooral de homogeniteit een sterke eigenschap van bitumen. Het zorgt ervoor dat een plat dak zowel bij tropische hitte als bij Siberische kou gegarandeerd wind- en waterdicht is en blijft. Zeker door de klimaatverandering en het gegeven dat er daardoor steeds extremere omstandigheden ontstaan zijn de aspecten homogeniteit en duurzaamheid extra belangrijk.

Breed toepasbaar op platte daken

Bij het noemen van de voordelen van bitumineuze dakbedekking in De Meern kunnen we zeker niet om de brede toepasbaarheid heen. Bitumen heeft een zeer hoge hechtingswaarde en kan daardoor relatief eenvoudig op verschillende ondergronden worden aangebracht. De ondergrond dient wel zo egaal mogelijk te zijn en er mogen geen scherpe punten aanwezig zijn die door de bitumen heen kunnen steken. Dat zorgt namelijk voor lekkage. De op het plat dak uitgerolde stroken bitumen dakbedekking worden met een gasbrander op het dak vast gebrand. De banen worden met een behoorlijke overlap met de brander aan elkaar en op het dak gevulkaniseerd. Door de warmte verkleeft bitumen en het vormt als het ware één geheel met het dak. De randen worden wind- en waterdicht afgewerkt met een aluminium daktrim.

Bitumen plat dak gaat lang mee

Als er dakleer van een goede kwaliteit wordt gebruikt en als de bitumen op de juiste manier wordt aangebracht, dan gaat het zeker zo’n 25 jaar mee. Dat is onder meer afhankelijk van de weersomstandigheden en de mate waarin het dakleer wordt belast door betreding of dingen die zicht in de taaie bitumen kunnen drukken. Als ondergrond voor een dakterras is een bitumen dak dus niet geschikt. Dat kan alleen als er bijvoorbeeld rubber tegels, kunstgras of houten vlonders overheen gelegd zijn en dan zodanig dat deze niet in de taaie bitumen gedrukt kunnen worden onder het gewicht van personen en/of meubilair. Dat geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de draagconstructie voor zonnepanelen, buitenunits voor airco of warmtepompen of andere dingen die op het plat dak geplaatst worden.

Dakleer plakken is precisiewerk

Uiteraard verdient ook de hemelwaterafvoer bij het aanbrengen van bitumen dakbedekking in De Meern de nodige aandacht. Hiervoor worden speciale afvoerstukken gebruikt die bij een muurdoorvoer in de dakrand op de bitumen wordt geplakt. Op zo’n afvoerstuk wordt vervolgens weer een regenpijp aangesloten. Dit moet secuur gebeuren, zodat er geen lekkage kan ontstaan en het water gegarandeerd goed wegloopt. Diezelfde zorg moet ook worden besteedt aan speciale dakdoorvoeren voor bijvoorbeeld rookkanalen of leidingen en kabels voor airco, warmtepomp, schotelantenne of zonnepanelen. Doorvoeren die niet zorgvuldig op een bitumen plat dak zijn aangebracht zullen gegarandeerd gaan lekken, met alle vervelende gevolgen van dien. Laat het plakken van bitumineuze dakbedekking in De Meern aan de specialisten van Van Stiphout Dakbeheer over. Neem voor meer informatie of een passende offerte contact met ons op.

Met meer dan 25 jaar werkervaring zijn wij de specialist op het gebied van daken.

Met meer dan 25 jaar werkervaring zijn wij de specialist op het gebied van daken.